INTERVJU: KolMix d.o.o.

"GS1 Print nam je daleko olakšao izradu logističkih etiketa, jer je zaista brzo i lako kreirati naljepnicu te jasno definisati logističke podatke na njoj"

25. oktobar 2022.
1. Svi smo čuli za KolMix za vaše začine i dodatke jelima i mnogi od nas ih i koriste, zato nam ukratko predstavite kako je nastala ideja o kompaniji i kako ste rasli?

Naša priča je počela 1998.godine u Velikoj Kladuši, gdje smo mi kao porodica htjeli svojim sugrađanima i svojoj državi ponuditi nešto domaće, te smo donijeli odluku o pokretanju proizvodnje mješavina začina.
Nakon plasmana našeg prvog proizvoda 'Kolmix dodatak jelima sa povrćem' na tržište te odlične ocjene koju smo dobili od strane naših potrošača, naš tim odlučio je kupcima ponuditi još vrsnih proizvoda pod našim brendom 'Kolmix'. Zahvaljujući velikom naporu i trudu našeg tima koji godinama surađuje, nastavili smo ekspanziju tokom godina kako na proširenom prostoru firme, tako na povećanom broju uposlenika i svakako na sve većem broju novih artikala u ponudi.
Iz godine u godinu u naš asortiman dodavali smo nove proizvode kako bi naša ponuda bila što veća kada je riječ o proizvodima korištenim prilikom kuhanja. Tako je nastala i ideja o stvaranju novih brendova 'Pomoć pri kuhanju' i 'Mixes'.


Nedzad Mezildzic

2. Šta danas čini vaš asortiman i na šta ste posebno ponosni?

U periodu od 24 godine proizvodni asortiman je došao do brojke od preko 150 različitih proizvoda, koje proizvodimo kako pod vlastitim brendom tako i kao robne marke za kupce širom svijeta. Tako danas u ponudi imamo razne mješavine začina, prašak za pecivo, vanilin šećer, rižu, palentu, juhe… Ponosni smo na svaki naš proizvod jer je nastao kao proizvod ljubavi i truda našeg kolektiva. Ponosni smo što naše proizvode možete pronaći širom svijeta, što predstavljamo našu zemlju na jedan lijep način kroz naše proizvode, lijepo je znati da su naši proizvodi u domovima širom svijeta.


3. Kako prevazilazite probleme nedostatka radne snage i da li ulažete u edukaciju svojih zaposlenika?

Nažalost, nedostatak radne snage je stvarnost koja pogađa mnoge poslodavce u regiji. Mi smo trenutno zadovoljni sa radnom snagom, trudimo se da svojim radnicima pružimo realna primanja i ugodne radne uslove. Ono sa čim se možemo pohvaliti jeste posjedovanje SA800 certifikata, certifikata društvene odgovornosti, te smo jedni od rijetkih u regiji koji posjeduju isti.


4. Koliko ste zastupljeni na domaćem, a koliko na inostranom tržištu? Znamo da proizvodite i robne marke za neke inostrane kupce, koliko je teško ispuniti njihove zahtjeve?

Trenutno nam je izvoz 75 %, na šta smo jako ponosni.
Naš kontinuiran trud i zalaganje da kvalitet i ponudu održimo na visokom nivou su pokazatelj našim kupcima da smo ozbiljna firma koja teži ka svojim jasno postavljenim ciljevima te da smo spremni ispuniti zahtjeve. Mi, kao proizvođač smo tu da ispunimo zahtjeve kako naših kupaca tako i potrošača.


5. KolMix začini se mogu pohvaliti HACCP certifikatom koji ste uveli 2008. godine i IFS standardom koji od 2012. godine uspješno produžujete, a za koji vam je bio potreban i GS1 GLN broj. Zašto ste se odlučili na ove certifikacije?

U vremenu kada postoji vrlo jaka konkurencija na svim tržištima i kada su izuzetno porasli zahtjevi kupaca, u uslovima stalnog razvoja tehnologije prirodno je da dolazi do novog pristupa kvalitetu i do stvaranja kulture zdravog življenja koja prožima sva proizvodna i uslužna područja. Stoga je i nezamislivo da proizvodi i usluge koji se nude svjetskom tržištu nemaju zagarantovan kvalitet, sigurnost i zdravstvenu ispravnost kao osnovnu karakteristiku i to prije ocjene i rokova isporuke. Uzimajući u obzir apsolutno tržišnu orjentaciju Kolmixa, kvalitet proizvoda i usluga koje nudi mora biti na prvom mjestu. Ako se tome doda i naša neminovna orjentacija ka inostranom tržištu, zbog jakog domaćeg tržišta, jasno je da se moraju pronaći najkraći putevi i najefikasnije metode za uključivanje preduzeća u evropske tržišne tokove. Sigurno da je u ovom momentu realizacija sistema kvaliteta i sigurnosti hrane u skladu sa visokim zahtjevima IFS standarda, najefikasnije sredstvo za postizanje postavljenih ciljeva, te smo ponosni što smo bili prva firma u BiH koja je uvela IFS standard. Potpuno smo svjesni svoje odgovornosti za sigurnost i kvalitet naših proizvoda, stoga smo se odlučili implementirati i verificirati visoke zahtjeve svjetskih standarda. Ono što je jako bitno i što je pokazatelj našeg truda jeste to da svakom recertifikacijom ostvarujemo i zadržavamo veći nivo, što je nama vjetar u leđa. GS1 GLN broj nam je bio potreban iz razloga što je kroz cijeli sistem standarda potrebno pratiti sljedivost a pomoću GS1 GLN i SSCC-a je taj proces moguć.


6. Veliki ste korisnik i našeg besplatnog servisa GS1 Print koji služi za izradu logističkih etiketa. Koliko vam je od koristi prilikom izvoza i da li veliki broj inostranih kupaca pred vas postavlja zahtjeve za označavanje logističkih jedinica?

GS1 Print nam je daleko olakšao izradu logističkih etiketa, jer je zaista brzo i lako kreirati naljepnicu te jasno definisati logističke podatke na njoj. Od jako je velike koristi i važnosti jer zaista omogućuje praćenje proizvoda preko SSCC identifikacije proizvoda. Prilikom razgovora sa novim inostranim kupcima uvijek dobijemo pitanje da li smo u mogućnosti izrade GS1 etiketa, te im šaljemo primjere etikete izrađenje preko GS1 Printa.


7. Da li ste se susretali sa zahtjevima elektronske razmjene podataka (EDI) priliko poslovanja na inostranim tržištima i koliko vam je komplikovano udovoljiti tim zahtjevima?

S obzirom da već dugi niz godina radimo sa inostranim tržištem i firmama koje su duže nego domaće u procesima digitalizacije i procesu olakšavanja poslovanja preko interneta susretali smo se sa elektronskom razmjenom podataka, te se svakodnevno susrećemo sa istim.


8. Smatrate li da su domaći trgovinski centri spremni više prostora pružiti domaćim proizvođačima i koliko bi vama kao proizvođaču poslovanje bilo olakšano ukoliko bi imali centralno naručivanje robe?

Mišljenja smo da bi naši domaći trgovački centri mogli puno više prostora pružiti našim domaćim proizvođačima, jer zaista imamo kvalitetne proizvode za ponuditi. Trebamo se svi kolektivno truditi da ojačamo privredu, podignemo svijest građana o kupovini domaćih proizvoda jer ekonomija se jedino tako može unaprijediti.