Globalni jezik poslovanja

GS1 vjeruje u moć standarda da transformiraju način na koji radimo i živimo!

GS1 Bosne i Hercegovine predstavlja zajednicu od preko 1500 članica iz Bosne i Hercegovine koje se bave proizvodnjom, prodajom, prehrambenim uslugama, zdravstvenom zaštitom itd. Mi smo jedna od 112 neovisnih, neprofitnih GS1 organizacija koje posluju u 150 zemalja iz čitavog svijeta.

Pružamo pomoć kompanijama i preduzećima koje su uključene u proizvodnju, transport i trgovinu robama kako bi automatizovali i standardizovali svoje procese u lancu snabdijevanja koristeći zajednički jezik GS1 globalnih standarda. Iste efikasnosti donosimo i u lanac snabdijevanja u zdravstvu – sve do unaprijeđene sigurnosti pacijenata.

Mi smo:

Neutralni i neprofitni

Vođeni korisnicima i pod upravom korisnika

Globalni i lokalni

Inkluzivni i spremni na saradnjuGS1 standardi su pružali zajedničku osnovu za privredna društva otkako je prvi barkod očitan prije preko 40 godina. Naši standardi sada igraju bitnu ulogu u cijelom svijetu, 24 sata na dan – od očitavanja namirnica u supermarketu ili kupovanja CD-a preko Interneta, do lociranja opreme u bolnici dovoljno brzo da se spasi ljudski život. Naime, svakog dana se uspješno očita preko 5 milijardi GS1 barkodova. Štaviše, svrsishodno pomažemo preko 2 miliona članica u čitavom svijetu – omogućavajući povećanu efikasnost, bezbjednost i održivost za širok opseg poslovnih subjekata i njihovih klijenata.


Naši globalno prepoznati otvoreni standardi pomažu našim članicama da na jedinstven način identificiraju, prikupljaju i dijele informacije, gdje god poslovale u lancu vrijednosti i ma koje veličine bile. A kako se okruženje bude prilagođavalo promjenama u tehnologiji i globalizaciji, naši standardi će također evoluirati kako bismo mogli pružati podršku našim članicama u njihovom razvoju i rastu.


Osnovni cilj GS1 Bosne i Hercegovine jeste pospješivanje privrednih djelatnosti svojih članica, te što uspješnije povezivanje poslovnih subjekata kako u BiH, tako i jačanje i usklađivanje poslovne saradnje BH privrede sa stranim poslovnim partnerima, kao i s međunarodnim organizacijama na području primjene standarda, automatske identifikacije i elektronske razmjene podataka, te unapređivanje poslovnih procesa. Udruženje je podjednako na usluzi malim i srednjim preduzećima u BiH, kao i multinacionalnim kompanijama, a osigurava neutralnu platformu za otvorenu saradnju između svih poslovnih partnera i privrednih institucija. Udruženje ima cilj da svojim članicama pomaže u implementaciji GS1 sistema standarda, da širi primjenu u novim sektorima, da organiziranom edukacijom doprinosi tehničkom razvoju standarda i unapređenju procesa rada u Bosni i Hercegovini.

Primjenom GS1 sistema standarda i poslovnih modela i tehnoloških rješenja poslovanje je brže i efikasnije, povećana je preglednost cijelog opskrbnog lanca, osigurana transparentnost postupaka i rada u svakoj fazi poslovanja i razmjene, minimizirane su pogreške, omogućene su trenutačne faze kontrole, a istovremeno su smanjeni troškovi svih učesnika u globalnom lancu snabdijevanja.

GS1 Bosne i Hercegovine je registrovano 23.06.2009. godine Rješenjem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. Rješenje je potvrđeno 02.12.2011. godine.

Registraciju Udruženja u Registru udruženja Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine možete vidjeti na strani 61, redni broj 843.

Pristup Registru udruženja ćete ostvariti preko linka:
http://www.mpr.gov.ba/organizacija_nadleznosti/uprava/registracije/RU_30_8_16.pdf

GS1 - Udruženje za automatsku identifikaciju, elektronsku razmjenu podataka i upravljanje poslovnim procesima Bosne i Hercegovine, na adresi u Sarajevu, ulica Dalmatinska 6, je jedina članica iz Bosne i Hercegovine u Međunarodnoj organizaciji GS1 AISBL, sa sjedištem u Briselu, Belgija. Temeljem članstva u Međunarodnoj organizaciji, GS1 Bosne i Hercegovine je jedino ovlašteno za upravljanje Sistemom standarda GS1 u Bosni i Hercegovini i za dodjeljivanje barkodova sa prefiksom 387 korisnicima - privrednim društvima u Bosni i Hercegovini, a istovremeno je i jedino ovlašteno da koristi ime, logotip i žigove GS1 u Bosni i Hercegovini.

Pogledajte kratki video o GS1 barkodovima i standardima da se upoznate kako su GS1 standardi pomogli maloprodajnim, prehrambenim, zdravstvenim i internet sektorima da unaprijede pružanje svojih usluga klijentima.