Uloga GS1 standarda u lancu snabdijevanja COVID-19 vakcina


Sarajevo, Juni 2021.

Izvor: Deloitte izvještaj


14. januara 2021. – Novi izvještaj podržava brzo usvajanje GS1 standarda i primjenu barkoda kako bi se osigurala sigurnost i povjerenje u procesu vakcinacije protiv COVID-19 širom svijeta


Novi izvještaj Deloitte-a naglašava potrebu za zajedničkim standardima u cijelom zdravstvenom lancu snabdijevanja dok se svijet priprema za najveću kampanju vakcinisanja u historiji.


Dok se vlade i kompanije širom svijeta suočavaju s jednim od najvećih izazova u logistici i zdravstvenoj zaštiti u historiji, novi izvještaj koje je objavio Deloitte ukazuje na masovnu potrebu za usvajanjem zajedničkih standarda u lancu snabdijevanja, kao hitno potrebno rješenje koje će omogućiti brzu, učinkovitu i sigurnu distribuciju i primjenu vakcina.

Studija Deloitte-a pod nazivom Securing Trust in the Global COVID-19 Supply Chain tvrdi da, uz saradnju i transparentnu komunikaciju, „prihvatanje GS1 standarda dodaje element povjerenja na svim nivoima lanca snabdijevanja - povjerenje koje se na kraju proteže i na same pacijente“.

GS1 standardi donose transparentnost i pomažu u smanjenju rizika u procesu COVID-19 vakcinisanja. Barkodovi napravljeni u skladu s GS1 standardima jedinstveno i sigurno identificiraju proizvode i lijekove od razvoja do trenutka primjene. Iako se usvajanje GS1 standarda nastavlja širiti u području zdravstva, oni se još uvijek ne primjenjuju univerzalno.

GS1 standardi donose transparentnost i pomažu u poboljšanju koordinacije lanca snabdijevanja, smanjujući rizik od preusmjeravanja vakcina, isteka roka trajanja proizvoda i distribucije falsifikovanih vakcina.

Studija Deloitte naziva podatke o identifikaciji vakcina (kao što su identifikator proizvoda, broj serije i datum isteka) "ključnim za pružatelje zdravstvenih usluga kako bi vakcine koristili s povjerenjem", napominjući da "WHO preporučuje identifikaciju svih vakcina s navedenim podacima u standardizovanom barkodu. " GAVI, Savez za vakcine i UNICEF također su zatražili upotrebu GS1 standarda na sekundarnim pakovanjima vakcina.

Kako se neke zemlje susreću s poteškoćama u praćenju i izazovima u povezivanju vakcina s pacijentima na mjestu primjene, izvještaj Deloitte-a napominje da je "važno identificirati i označiti vakcine tako da precizno bilježe koji je pacijent primio koju vakcinu i kada." Globalno jedinstvena identifikacija i GS1 barkodovi mogu pomoći u tom ključnom zadatku.