Verifikacija barkodova

Zašto je važno da je barkod ispravan?
Koliko puta Vam se desilo da na kasi u prodavnici čekate dok radnica uporno pokušava otkucati i naplatiti artikal? Koliko puta ste zbog toga odustali od kupovine?

Razlog: neispravan ili nedovoljno kvalitetan barkod.

Barkod predstavlja ključ za dohvat informacija o proizvođaču, proizvodu, cijeni i dr. Zbog toga je izuzetno važna ispravnost, izrada i štampa barkoda. Ako je barkod nepravilno kreiran, to može dovesti do problema u bazama podataka ili do problema u komunikaciji između poslovnih partnera.

Zbog toga je izuzetno važno da osim što kreiramo i postavimo barkod na svoj proizvod, osiguramo da je taj barkod ispravan i da se ispravno može očitati u različitim sistemima.


Kako provjeriti da li će barkod uvijek biti ispravno očitan?

Verifikacija barkoda je postupak koji se obavlja pomoću elektronskog uređaja - verifikatora, kojim se ispituje da li je barkod pravilno kreiran i štampan. Zadatak verifikacije je provjera parametara barkoda tj. usklađenost barkoda sa propisanim standardima za njegovu izradu. Neki od parametara su: pravilno izračunat kontrolni broj, boja barkoda, dimenzije barkoda, veličina lijeve i desne margine (mirne zone), kvalitet štampe, korektnost očitavanja, itd.

Najveća korist od verifikacije jeste sigurnost da će barkod biti ispravno pročitan na svim mjestima gdje se proizvodi distribuiraju. Posebna je preporuka da se verifikacija barkoda provodi za sve proizvode koji su namijenjeni izvozu.


Ko vrši verifikaciju barkoda?

GS1 Bosne i Hercegovine je jedino ovlašteno mjesto za verificiranje barkoda. Pomoću verifikatora provjerava se kvalitet barkoda i daje detaljan izvještaj koji ukazuje šta je potrebno popraviti, dopuniti ili poboljšati, kako bi barkod bio ispravan, kvalitetan i jednako dobro očitan na svakom mjestu u cijelom svijetu.Cijena usluge verifikacije barkoda?

Kako bi pomogli članicama u Bosni i Hercegovini da poboljšaju kvalitet barkodova, koji je trenutno na izuzetno niskom nivou, GS1 Bosne i Hercegovine u sklopu projekta Verifikacija barkodova, nudi jedinstvenu priliku svim članicama da besplatno provjere kvalitet barkodova za svojih prvih pet proizvoda.