Deset koraka do implementacije GS1 barkoda

Uvod u kodiranje

Najvažniji implementacijski resurs za barkod identifikaciju jesu preko 100 GS1 organizacija-članica u zemljama iz čitavog svijeta. Ovaj vodič vodi nove korisnike barkodova kroz osnovne korake koje moraju poduzeti kako bi počeli koristiti barkodove.

Deset koraka do primjene barkoda

Korak 1: Dodjela GS1 prefiksa preduzećaPrije početka primjene barkodova, preduzeće mora formirati brojeve koji će biti predstavljeni u barkodu. Ovi brojevi se zovu GS1 Identifikacioni ključevi. Prvi korak u stvaranju GS1 Identifikacijskog ključa je da se Vašem preduzeću dodijeli Prefiks preduzeća od strane GS1 Bosne i Hercegovine.


introduction

Ovaj GS1 Prefiks preduzeća omogućava preduzećima da kreiraju identifikacijske ključeve za trgovinske jedinice, logističke jedinice, lokacije, stranke, osnovna sredstva, kupone itd. koji su jedinstveni u čitavom svijetu. GS1 prefiksi preduzeća koriste se u 1,3 miliona kompanija u čitavom svijetu kao osnova za kreiranje jedinstvenih brojeva za identifikaciju svih elemenata u lancu snabdijevanja.

Više informacija

Za dodjelu GS1 Prefiksa preduzeća kontaktirajte GS1 Bosne i Hercegovine.Korak 2: Dodjela brojeva


Kada vaše preduzeće dobije svoj GS1 prefiks, možete početi sa dodjelom identifikacionih brojeva svojim trgovinskim jedinicama (proizvodima ili uslugama), sebi (kao pravnom subjektu), lokacijama, logističkim jedinicama, pojedinačnim osnovnim sredstvima preduzeća, povratnim sredstvima (palete, bačve i burad, itd.) i uslužnim odnosima.


introduction

Ovaj proces je sasvim jednostavan. Kao članica Međunarodne organizacije GS1, GS1 Bosne i Hercegovine vam može pružiti precizne informacije o tome koliko brojeva možete koristiti na osnovu dužine vašeg GS1 prefiksa preduzeća.


Korak 3: Izbor procesa/tehnologije štampanja barkoda


Na samom početku morate odlučiti šta ćete označavati i da li će barkod nositi statičke ili dinamičke informacije u sebi. Primjer za statičke informacije bio bi identifikacioni broj proizvoda (GTIN), a primjer za dinamičke informacije bi bio štampanje serijskih brojeva na etiketama proizvoda.

introduction

Ukoliko vaš barkod sadrži statičke informacije, a vama je potreban veći broj etiketa, onda ćete vjerovatno tražiti od štamparije da odštampa vaše etikete. Ukoliko vam je potreban manji broj etiketa, ili su vam potrebne etikete s dinamičkim informacijama, tada ćete štampanje vršiti prema potrebi, na primjer, na laserskom štampaču, u vašoj kancelariji, ili na termalnom štampaču u vašem skladištu. Kako ćete štampati svoje barkodove predstavlja bitno pitanje na koje treba dati odgovor pri razvoju dobrog plana za primjenu barkoda. Opet se možete obratiti u Ured GS1 Bosne i Hercegovine koje je tu da vam pomogne da napravite pravi izbor, a mnoge članice našeg Udruženja mogu vam pomoći prilikom izbora štampača.


 

Metode štampanja

Tradicionalne: fleksografija i offset

Digitalne: termalna i laserska

Direktno označavanje: npr. urezivanje, graviranje


Korak 4: Izbor "primarnih" uslova skeniranja

Specifikacije vrste barkoda, njegove veličine, mjesta postavljanja i kvaliteta, zavise od okruženja u okviru kojeg će on biti skeniran. Kada znate gdje će se vaš barkod očitavati, možete utvrditi ispravne specifikacije za njegovu izradu. Barkodovi koji će se očitavati na maloprodajnom naplatnom mjestu trebaju podržavati višesmjerno skeniranje. Ako će se barkod očitavati na maloprodajnom naplatnom mjestu kao i u skladištu, trebat ćete koristiti simbol koji odgovara očitavanju na maloprodajnom naplatnom mjestu, ali štampan u većoj veličini koja odgovara skeniranju u distribucijskom procesu. Barkodovi za zdravstvene artikle koji će se očitavati u bolnicama i apotekama ne zahtijevaju višesmjerno očitavanje, izuzev ako se očitavaju i na maloprodajnom naplatnom mjestu.


 

Uslovi skeniranja

  Maloprodajno naplatno mjesto (Point of Sale – POS)

  Opća distribucija i logistika

  Zdravstveni artikli

  Direktno označavanje dijelova


Korak 5: Izbor barkoda

Izbor odgovarajućeg barkoda je odlučujući za uspjeh vašeg plana primjene barkoda. Evo nekoliko najznačajnijih uputstava:

  - Ako je potrebno da barkodom označite trgovinsku jedinicu koja će biti skenirana na maloprodajnom naplatnom mjestu (POS), prvi izbor je EAN/UPC simbol. Ovaj simbol će se sigurno uspješno očitavati u svim POS sistemima u čitavom svijetu. U nekim slučajevima može se koristiti GS1 DataBar simbol.

  - Ako barkod štampate sa promjenjivim informacijama poput serijskih brojeva, datuma roka isteka valjanosti ili dimenzija, tada ćete koristiti GS1-128, GS1 DataBar ili GS1 2D simbole.

  - Ako želite uključiti URL u barkod kako biste krajnjem korisniku učinili dostupnim proširene informacije o proizvodu, tada trebate koristiti GS1 2D simbol.

  - Ako vam je potreban barkod na vanjskom pakovanju koje će se skenirati u logističkim uslovima, a želite ga štampati na valovitom kartonu, tada bi ITF-14 mogao biti pravi izbor za vas.

Postoje još neki važni momenti koje treba razmotriti. Stupite u kontakt sa Uredom GS1 Bosne i Hercegovine da biste se upoznali sa proizvodima i uslugama GS1 koje vam se nude.
introduction

Korak 6: Izbor veličine barkoda


Nakon što se utvrdi specifikacija barkod simbola sa informacijama koje su u njega uključene, počinje stadij dizajna. Veličina simbola u okviru određenog dizajna ovisit će o specifikaciji simbola, oblasti primjene simbola i načinu njegovog štampanja.

Veličine simbola

X-dimenzija predstavlja specificiranu širinu najužeg elementa barkoda. X-dimenzije se koriste zajedno sa visinom simbola kako bi se specificirale dozvoljene veličine simbola.

Za svaku postavku uslova skeniranja relevantni simboli se navode sa njihovom ciljanom X-dimenzijom i odgovarajućom ciljanom visinom. Pored ciljanih veličina također se specificiraju dozvoljene minimalne i maksimalne veličine.

 
introduction

Minimalna X-dimenzija 0.264 mm ; 0.0104"
Minimalna visina simbola 18.28 mm ; 0.720"

introduction

Ciljana X-dimenzija 0.330 mm ; 0.0130"
Minimalna visina simbola 22.85 mm ; 0.900"

introduction

Maksimalna X-dimenzija 0.660 mm ; 0.0260"
Minimalna visina simbola 45.70 mm ; 1.800"

EAN/UPC simboli

EAN/UPC simboli su dizajnirani za očitavanje maloprodajnim višesmjernim skenerima. To znači da EAN/UPC simboli imaju dva segmenta čija visina je veća od širine. Postoji fiksan odnos između visine i širine simbola. Kada se izmijeni jedna dimenzija, mora se izvršiti proporcionalna izmjena druge dimenzije.

U cilju smanjenja površine koju zauzimaju EAN/UPC simboli, potrebno je slijediti upute za smanjenje visine simbola. Ovaj proces, koji se naziva skraćivanje, nije dozvoljen u Općim GS1 specifikacijama i treba ga izbjegavati. Razlog je negativan utjecaj na brzinu skeniranja višesmjernim skenerima na maloprodajnim naplatnim mjestima.

 

Omni-directional (Višesmjerni)

EAN/UPC simboli su pogodni za višesmjerno skeniranje jer se mogu očitavati iz svih smjerova fiksnim čitačem (skenerom).

introduction

Razmatranje procesa štampe

Izuzetno važan faktor koji treba uzeti u obzir pri određivanju veličine simbola je izabrani proces štampe. Minimalna veličina i odgovarajuće umanjenje širine linija u simbolu variraju u zavisnosti od procesa štampe, pa čak i opreme u štamparijama. Štamparije treba da odrede minimalnu veličinu simbola i redukciju širine linije, kako bi postigli prihvatljiv kvalitet štampe.


Korak 7: Formatiranje teksta barkoda


Tekst ispod barkoda, nazvan Čovjeku čitljiva interpretacija (Human Readable Interpretation – HRI), bitan je u slučaju da dođe do oštećenja barkoda ili je isti prvobitno loše odštampan, kada se ovaj tekst koristi kao pomoćno sredstvo.


introduction

Evo nekih najčešće postavljanih pitanja u vezi sa HRI-om:

Da li Čovjeku čitljiva interpretacija treba biti određene veličine?

Čovjeku čitljivi tekst mora biti čitak i veličine koja je proporcionalna veličini simbola.

Da li bi se Čovjeku čitljiva interpretacija trebala nalaziti iznad ili ispod simbola?

HRI treba biti postavljena ispod barkoda i uz barkod gdje god je to fizički moguće, pri čemu se mora očuvati čitljivost HRI-e i minimalna visina barkoda.

Vidim zagrade oko Identifikatora aplikacije (AI) ispod nekih barkod simbola. Trebaju li se zagrade tamo nalaziti i da li su kodirane linijama i praznim prostorima u okviru simbola?

Svi AI-ovi moraju biti uokvireni zagradama u Čovjeku čitljivoj interpretaciji, ali zagrade nisu kodirane u okviru simbola.

Koliko cifara da štampam ispod EAN/UPC simbola u Čovjeku čitljivom tekstu?

  - Morate štampati 12 cifara ispod UPC-A simbola.

  - Morate štampati 13 cifara ispod EAN-13 simbola.

  - Morate štampati osam cifara ispod UPC-E i EAN-8 simbola.


Korak 8: Izbor boje barkoda

Optimalna kombinacija boja barkod simbola su crne pruge na bijeloj podlozi.

Ukoliko želite da koristite i druge boje, sljedeća uputstva vam mogu pomoći u izboru zadovoljavajuće kombinacije:

 • GS1 barkod simboli zahtijevaju tamnu boju za linije (na primjer, crna, tamno plava, tamno smeđa ili tamno zelena).
 • Linije bi uvijek trebalo da budu iste boje i nikada ne smiju biti štampane sa više štamparskih alata (naprimjer, ploča, sito štampa, cilindar).
 • GS1 barkod simboli zahtijevaju svijetlu podlogu za mirne zone (zona u kojoj se ništa ne štampa oko barkoda) i međuprostore (naprimjer, bijela).
 • Dodatna mogućnost za svijetle pozadine su "crvenkaste" boje. Ukoliko ste bili u prostoriji za razvijanje filma s crvenim osvjetljenjem i ako ste u njoj pokušali da pročitate crvenu kopiju, znate da ona može prividno da nestane. Ovo važi i u slučaju sličnih boja, kao što su narandžasta, ružičasta, boja breskve i svijetlo žuta. S obzirom na činjenicu da većina skenera barkodova, koriste crveni izvor svjetlosti, jasno vam je zašto se ove boje mogu koristiti kada se radi o pozadini, ali ne i u slučaju tamnih linija.
 • U mnogim slučajevima pozadina simbola se ne štampa, a boja podloge pakovanja se koristi kao pozadina simbola. Međutim, ukoliko je pozadina simbola ipak odštampana ispod tamnih linija onda ona treba da se štampa punom bojom.
 • Ukoliko koristite više slojeva štamparske boje kako biste pojačali neprozirnost pozadine, onda svaki sloj mora da bude odštampan punom bojom.
 • Ukoliko koristite sito štampu za ubacivanje veće količine štamparske boje u podlogu, provjerite da neka mjesta nisu ostala prazna u toku ovog procesa.

Više informacija

Najzad ukoliko ostanete pri crnim linijama i bijelim međuprostorima, odabrat ćete optimalnu kombinaciju, ali i druge kombinacije boja mogu se koristiti. Za dodatna uputstva konsultirajte iskusnog štampara.

introduction

Korak 9: Izbor mjesta za postavljanje barkoda


Kada govorimo o lokaciji simbola, mislimo na postavljanje simbola barkoda u okviru dizajna ambalaže.

Prilikom izbora mjesta za postavljanje simbola treba uzeti u obzir proces pakovanja. Konsultirajte inženjera za pakovanje, kako biste osigurali da simbol neće biti zaklonjen ili oštećen (na primjer, postavljen oko ivica kutije, ispod poklopca paketa, ili pokriven drugim slojem paketa).

Nakon što ste utvrdili odgovarajuće mjesto za postavljanje, trebate se konsultirati sa štamparijom u vezi sa orijentacijom simbola. Ovo iz razloga što mnogi procesi štampanja zahtijevaju da barkodovi budu orijentisani u određenom pravcu u odnosu na pravac štampe.

introduction

Ukoliko to dozvoljavaju mogućnosti, a prilikom primjene fleksografije, linije treba da budu paralelne s pravcem štampe tj. orijentisane u vidu tarabe. Ukoliko tamne linije treba da budu okomite na pravac štampe tj. orijentisane u vidu merdevina, pokušajte da izbjegnete distorziju simbola imajući u vidu obim uvijene ploče.

Ukoliko primijenite ofset štampu ili rotogravuru, simbol treba da bude podešen paralelno prema strukturi ćelije na rasteru, ili ploči/cilindru kako bi se dobila što oštrija ivica tamne linije.

Za određivanje odgovarajuće lokacije za GS1 barkodove, pogledati sljedeće teme u poglavlju VI Općih GS1 specifikacija:


 • Opšti principi postavljanja
 • Opšta uputstva za određivanje mjesta simbola za potrebe POS
 • Smjernice za postavljanje simbola na specifičnim vrstama pakovanja
 • Postavljanje simbola na odjevnu i modnu galanteriju
 • Opšte uputstvo za određivanje mjesta simbola na jedinicama u distribuciji
 • Opšte uputstvo za formatiranje etiketa za odjevnu i modnu galanteriju, formatiranje etiketa za potrebe logistike

Korak 10: Izrada plana u vezi sa kvalitetom barkoda


ISO/IEC 15416 Specifikacije za ispitivanje kvaliteta štampe barkoda za linearne simbole opisuju metod provjere kvaliteta barkod simbola nakon njihove štampe. Verifikator koji se bazira na ISO standardu snima simbol na isti način kao i skener, ali ide i dalje, ocjenjujući kvalitet simbola.

GS1 koristi metodu ISO/IEC i utvrđuje minimalnu ocjenu za svaki GS1 barkod. Ona zavisi od toga koji se simbol koristi, gdje se primjenjuje ili koji identifikacioni broj nosi. Uz minimalnu ocjenu GS1 također utvrđuje i otvor blende verifikatora i njegovu talasnu dužinu.

Postavljanje različitih minimalnih zahtjeva je slično kao kada neki univerzitet koristi standardizirane testove radi utvrđivanja da li se prijavljeni student kvalifikovao za prijem. Više univerziteta mogu koristiti isti standardizirani test, ali svaki postavlja svoj minimalni broj poena ili minimalnu ocjenu za prolaz.

Poglavlje VI Općih GS1 specifikacija pruža preglednu referentnu listu specifikacija za kvalitet simbola u zavisnosti od vrste simbola, njegove primjene, te GS1 identifikacijskog ključa kojeg simbol nosi.

Članice GS1 mogu same vršiti provjeru kvaliteta barkodova. Međutim, danas mnoge GS1 nacionalne organizacije nude usluge verifikacije kvaliteta barkoda za svoje članice.


Links

 •  GS1 General Specifications: The GS1 Standard that describes how GS1 barcodes and identification keys should be used: http://www.gs1.org/genspecs

 • GS1 GTIN Allocation Rules: This standard provides specific rules on GTIN allocation that apply to prevalent industry practices for the Fast Moving Consumer Goods (FMCG) industry: http://www.gs1.org/1/gtinrules/

 • GS1 Identification Keys: One page summaries for each of the GS1 Identification Keys: http://www.gs1.org/id-keys

 • GS1 Barcodes: One pages summaries of all GS1 barcodes, including an overview of printing methods and scanning environments: http://www.gs1.org/barcodes

 • GS1 Industries: Information on the way GS1 standards are applied in various sectors. http://www.gs1.org/industries