Saradnja Alibaba Group i GS1

17. april 2017.


Alibaba Group je najveća svjetska online i mobilna trgovina na svijetu, sa sjedištem u Kini, koja koristi različite online i mobilne platforme u sektorima maloprodaje, veleprodaje i Cloud Computinga-a, nudeći potrošačima, trgovcima i drugim učesnicima tehnologije i usluge vezane za komercijalne aktivnosti u e-commerce ekosistemima. Od marta 2016. godine kineska platforma za maloprodaju, Alibaba Group, broji 423 miliona aktivnih kupaca. Bazirano na ovim informacijama, Alibaba Group planira proširiti i kreirati više mogućnosti za trgovce i potrošače u tom poslovanju sa vlasnicima globalnih brendova.


Zajednička inicijativa između GS1 Italy i Alibaba Italia

Misija: pomoći potrošačima da jednostavnije pronađu, uporede i kupe proizvod.

GS1 Italy i Alibaba Italia udružile su snage kako bi potaknule talijanske kompanije na prihvatanje GS1 standarda, koji dopuštaju bolje upravljanje informacijama o proizvodima i ostalim matičnim podacima, čime se omogućuje sigurnije i efikasnije upravljanje lancem snabdijevanja, te sigurnija kupovina za 443 miliona kineskih potrošača. GS1 Italije i Alibaba Italije su potpisali sporazum o saradnji kako bi informisali talijanske kompanije prisutne u kineskim online trgovinama o prednosti usvajanja GS1 standarda i podržali ih kroz cijelu fazu njihove implementacije.

Ta inicijativa predstavlja važan nastavak na ranije potpisani sporazum između Alibaba Group, GS1 i GS1 China u septembru prošle godine. Tim sporazumom je Alibaba Group službeno objavila korištenje GS1 standarda , GTIN-a i Global Data Synchronisation Network - GDSN®, te potiče vlasnike brandova da učine isto, kako bi svi njihovi proizvodi, prisutni u online trgovinama, imali istu identifikacijsku oznaku, te kako bi lakše dijelili informacije o proizvodima.

Cijeli dokument možete pročitati ovdje.

Alibaba Group i GS1 Australia potpisali Sporazum o razumijevanju

6. januara 2017. godine potpisan je Sporazum o razumijevanju između Alibaba Group (Autralija i Novi Zeland) i GS1 Australia, u cilju promocije i jačanja online trgovine između Kine i Australije.

Taj sporazum je dio međunarodne saradnje između Alibaba Group, GS1 i GS1 China iz septembra 2016. pri čemu Alibaba Group poziva vlasinke brandova na usvajanje GS1 standarda za upravljanje informacijama o proizvodima. Alibaba također potiče korištenje GTIN-a (Global Trade Item Number – Globalni broj trgovinske jedinice) za jedinstvenu identifikaciju proizvoda u e-trgovinama te poziva korisnike da se pridruže GDSN mreži (Global Data Synchronisation Network - Globalna mreža za sinhronizaciju podataka) za online razmjenu podataka o proizvodima.

Cijeli dokument možete pročitati ovdje.