GS1 BARKOD standard kojim je počela digitalizacija

GTIN-brojevi iza barkoda – razvijeni su prije 50 godina i transformisali su globalnu ekonomiju


Obavještenje za medije

Sarajevo, April 2021.


Prije 50 godina, 31. marta 1971. godine, rođena je moderna ekonomija!
Ovo zvuči kao pretjerivanje, ali prije 50 godina lideri najvećih svjetskih imena u poslovanju su se okupili i razvili Globalni broj trgovinske jedinice, poznat kao GTIN (Global Trade Item Number) ili kako mi to poznajemo: GS1 barkod broj.

GTIN broj iza barkoda predstavlja najvažniji logistički standard u istoriji. Danas, barkod se skenira preko 6 milijardi puta dnevno i predstavlja jedan od simbola kojemu se najviše vjeruje u svijetu.
Nije pretjerano reći da je razvoj GTIN-a postavio temelj za globalnu, digitalizovanu trgovinu. Ovo je jedna od sjajnih neispričanih priča u istoriji međunarodnog poslovanja, izvanredno udruživanje žestokih konkurenata radi rješavanja stvarnih poslovnih izazova.
Lideri vodećih imena u prehrambenoj, maloprodajnoj i potrošačkoj industriji u to vrijeme, složili su se da stvore sistem za jedinstvenu identifikaciju svakog pojedinog proizvoda, nazivajući ga globalnim brojem trgovinske jedinice ili GTIN. Vjerovali su da bi GTIN mogao imati pozitivan utjecaj i izvan trgovine robe široke potrošnje, te povećati brzinu i efikasnost procesa i transakcija koji mogu transformirati sve, od lanaca snabdijevanja do potrošačkih iskustava. Na tom istorijskom sastanku su se dogovorili i da nastave zajednički ulagati u inovacije kako bi stvorili sistem koji će koristiti kompanijama u poslovanju, ali i potrošačima. Američki inženjer Tim Brady, koji je razvio i instalirao sistem skenera koji se koristio za skeniranje prvog barkoda s GTIN-om, komentarisao je za GS1 ove prve korake: „Rane 1970-te su bile izuzetno uzbudljive i izazovne, od vizionarskih sastanaka osnivača GS1, do prvog skeniranja u jednom od najvećih američkih lanaca marketa. Čast mi je što sam bio dio nečega tako korisnog za naš svijet. Vidio sam kompanije kako udružuju snage za opšte dobro. Sada je vrijeme da nova generacija industrijskih lidera osmisli nove oblike standarda koji će imati moć transformacije poslovanja u narednih pedeset godina “.

Decenijama kasnije, BBC je rezultirajući ishod – BARKOD, nazvao jednom od „50 stvari koje su stvorile svjetsku ekonomiju“.

Mi u GS1 smo ponosni što ovo značajano rješenje možemo smatrati 'svojim', ali proslavljamo ovaj jubilej gledajući jasno naprijed.
Dolaze nove tehnologije, uključujući barkodove nove generacije koji omogućavaju da se manipuliše sa mnogo više podataka nego ranije.
Potrošači traže više informacija, ali i kvalitetnije informacije o proizvodu, te je vrijeme da bar kodove podignemo na sljedeći nivo.
Koristimo ovaj trenutak da pozovemo firme da nastave da sarađuju, ovaj put kako bi se zadovoljile potrebe ekonomije 21. vijeka. Cilj je dati rješenja za nove potrebe potrošača, a industrija mora pronaći načine za brzu primjenu novih tehnologija, uključujući barkodove nove generacije.
GS1 standardi poput barkoda kontinuirano pomažu da veoma složen, moderni globalni poslovni tok, bude jednostavniji, brži, efikasniji i sigurniji, te da se pojednostave svi procesi lanca snabdevanja, u gotovo svim sektorima širom sveta.

Razvoj ka sljedećoj generaciji barkodova (npr. kvadratni barkodovi poput QR kodova), koji mogu sadržavati znatno više informacija, trebao bi se koristiti da obezbijedi potrošačima pouzdane informacije, ali i za preoblikovanje globalne trgovine u skladu sa potrebama ovog vijeka. Potrošači žele znati sadrži li proizvod alergene, je li organski, podatke o njegovom uticaju na okolinu, itd. Dostupnost svih ovih informacija potrošačima pruža veći nivo povjerenja u proizvode i čini ih lojalnim brendu, a sve je moguće smjestiti iza barkodova nove generacije.

Prije pola vijeka žestoki konkurenti okupili su se, ostavili po strani svoje razlike i izmijenili su globalnu trgovinu na bolje razvojem GTIN-a. Imamo priliku i potrebu da prihvatanjem novih tehnologija u svom poslovanju, te prihvatanje standarda koje ove tehnologije čine dostupnim svima, od proizvodnje sirovina do krajnjeg potrošača, učesvujemo u izgradnji modernog poslovnog svijet.