GTIN/EAN kod za plasman proizvoda na Google Shopping


Sarajevo, Juni 2021.

Izvor: Article posted by Randy Rockinson, Product Manager for Product Data, Google Shopping


Prodajete ili planirate prodavati svoje proizvode na Google Shoppingu? Trebat će vam GS1 identifikatori!
Google se oslanja na tačne i pouzdane podatke o proizvodima kako bi precizno identificirao proizvode koji su dostupni kupcima, bez obzira da li je riječ o Google pretraživaču ili o Google e-trgovini (Google Shopping).Kako Google identificira proizvode?

Kada koristite identifikatore za proizvode, Google preporučuje da uvažavate sljedeću najbolju praksu za njihovu primjenu:

Jedinstvenost – svaki proizvod treba imati jedinstvenu identifikaciju koja se može konzistentno dijeliti u digitalnom i fizičkom svijetu, te u različitim ekosistemima.

Provjerljivost – identitet svakog proizvoda, kao i podatke o njemu, mora biti moguće provjeriti kroz pouzdani izvor informacija.

Globalni doseg - budući da e-trgovina čini svijet sve povezanijim, oslanjanje na sistem identifikacije koji se globalno može koristiti među različitim ekosistemima pomoći će da identifikacija proizvoda bude besprijekorna svim sudionicima tog procesa diljem svijeta.

U tu svrhu Google je još 2015. godine za identifikaciju proizvoda usvojio GS1 GTIN kao standard.

U nastavku je nekoliko savjeta kako biste bili sigurni da Google razumije podatke koje pružate o svojim proizvdima.


Savjeti za proizvođače i vlasnike robnih marki

Osigurajte da je Vaš proizvod identificiran GTIN-om – Vaši proizvodi moraju imati GTIN kako biste ih prijavili Google-u. Ako niste sigurni kako dodijeliti GTIN proizvodu, obratite se nacionalnoj GS1 organizaciji.

Identifikator (GTIN) koji ste jednom dodijelili nemojte ponovno koristiti - ponovna upotreba GTIN-a može uzrokovati da katalogizirani podaci o proizvodima postanu zastarjeli i nedosljedni, što stvara nepovjerenje i zabunu kod korisnika.

Slijedite najbolju praksu u označavanju proizvoda malih serija proizvodnje (prilagođeni proizvodi, umjetnine, jednokratni proizvodi) - ovdje je ključno da proizvođači ugrade principe jedinstvenosti, provjerljivosti i globalnog dometa kako bi osigurali prepoznatljivost svojih proizvoda.


Savjeti za trgovce

Dostavite visokokvalitetne podatke o proizvodu – podaci koje dostavljate Google-u moraju biti strukturirani.

Navedite GTIN kada on postoji – trgovci moraju navesti GTIN ako je proizvod kojeg prodaju već identificiran GTIN-om.

Koristite ispravne, legalne i jedinstvene GTIN-ove – nemojte koristiti već dodijeljene (iskorištene) GTIN-ove za nove proizvode. Nije dozvoljeno da sami 'osmišljavate' GTIN-ove, niti da koristite GTIN-ove za koje imate pravo korištenja, na proizvodima koje ne proizvodite ili niste vlasnici robne marke.


Savjeti za online izdavače

Odnosi se na sve one koji stvaraju i objavljuju sadržaje kao što su recenzije proizvoda ili najbolje ponude i usporedbe.

Koristite tačne nazive proizvoda u Vašim objavama, jer time korisnicima olakšavate pretrage.

Koristite strukturirane podatke u svojim objavama, uključujući GTIN, jer time ćete olakšati pretraživačima da pronađu tačnu i ažurnu informaciju.

Koristite ispravne, legalne i jedinstvene GTIN-ove. GTIN-ovi nikada ne smiju biti izmišljeni ili "posuđeni" od drugih proizvoda samo zato da bi se pojavili u sadržaju objave.