Zaključci 4. GS1 konferencije "Snaga GS1 barkoda – kako sveprisutna tehnologija otvara nove prilike"


U hotelu "Swissotel Sarajevo" održana je 4. GS1 konferencija na temu: "Snaga GS1 barkoda – kako sveprisutna tehnologija otvara nove prilike", u organizaciji udruženja "GS1 Bosne i Hercegovine". Konferencija je okupila 100 učesnika sa prostora čitave Bosne i Hercegovine, među kojima su bili predstavnici realnog sektora, akademske zajednice, državnog regulatora kao i implementatori rješenja.

Potrebe bosanskohercegovačkog realnog sektora

Učesnici konferencije istakli su šta je neophodno bosanskohercegovačkom realnom sektoru kao i privredi općenito, da bi podigli stepen konkurentnosti i poboljšali poziciju na globalnom tržištu. Da bi se stvorili adekvatni okviri, neophodno je riješiti određene administrativne i birokratske barijere, koje predstavljaju najveći problem. Privrednici traže da im donosioci odluka omoguće uslove za takav tehnološki iskorak, što bi trebao biti jedan od prioriteta svih državnih institucija.


Zakon o elektronskom potpisu Bosne i Hercegovine, koji tretira sve oblike elektronske komunikacije, formalno postoji još od 2006. godine. U januaru 2018. godine uspostavljen je državni Ured za nadzor i akreditaciju ovjerilaca, čime je navedeni zakon postao funkcionalan. Domaće institucije započele su proces certificiranja za izdavanje ePotpisa, što će omogućiti praktičnu primjenu izdavanja elektronskog potpisa u Bosni i Hercegovini te ubrzati implementaciju ePoslovanja općenito.

Aleksandar Mastilović, stručni savjetnik generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine poručio je: "Danas smo imali priliku razgovarati o mogućnosti digitalizacije i unapređenja poslovnih procesa. Dotakli smo se značaja standarda, interoperabilnosti te pitanja eRačuna, elektronskog potpisa i pečata, odnosno afirmativnog ili nedostajućeg zakonsko-regulacionog okvira u Bosni i Hercegovini. Važno je naglasiti da realni sektor pokazuje interes a što dokazuje veliki broj kompanija iz realnog sektora prisutnih na konferenciji, kao i što su istoj prisustvovali predstavnici državnih institucija i donosioca odluka. To dokazuje da postoji opredijeljenost da zakoračimo u oblast digitalne bezpapirne ekonomije i da optimizujemo poslovne procese radi postizanja veće konkurentosti i efikasnosti. Sada je odgovornost na donosiocima odluka da uvaže zaključke i omoguće modernizaciju i u ovoj oblasti."

Milenijalci, savremeni lanci snabdijevanja i matični podaci

Milenijalci danas imaju mnogo veće zahtjeve od retailera kao i njihovih dobavljača. Savremeni potrošači žele precizne i pouzdane podatke, dostupne u realnom vremenu i u svim prodajnim kanalima koje koriste. Uz to, kupci sada traže vjerodostojan digitalni prikaz fizičkog proizvoda koji mogu kupiti u prodavnici. U suštini, potrošači žele kupovno iskustvo putem interneta identično onom u prodavnici, a voljni su potrošiti i više, ako mogu vjerovati podacima o proizvodu koji pregledaju.


Tačni i precizni matični podaci preduslov su pouzdanog i efikasnog poslovanja. Korištenjem naprednijih rješenja za upravljanje matičnim podacima, koja su u skladu sa GS1 standardima, osigurava se ispravnost podataka, što vodi ka optimiziranju troškova transporta, skladištenja kao i manipulacije u skladištu, a potrošačima omogućava bolje iskustvo kupovine.

Težnja ka digitalnoj ekonomiji i globalnom tržištu

Iako kod pojedinaca postoji otpor prema četvrtoj industrijskoj revoluciji, većina privrednika žele digitalnu ekonomiju, bespapirno poslovanje i implementaciju međunarodnih standarda u svakodnevnom poslovanju, kako bi bili ravnopravni ostalim učesnicima na globalnom tržištu.

„GS1 Bosne i Hercegovine nastaviti će pružati doprinos izgradnji boljeg privrednog ambijenta, kako bi bosanskohercegovačke kompanije unaprijedile svoje svakodnevno poslovanje i postale konkurentnije. GS1 konferencija će i u narednim godinama biti platforma za razmjenu i usvajanje najboljih iskustava, poslovnih praksi i znanja, te pružati informacije o GS1 standardima čija primjena vodi povećanju efikasnosti i smanjenju troškova poslovanja“, poručila je Amina Hadžić, direktorica udruženja.

Kvalitet i značaj 4. GS1 konferencije prepoznale su mnoge respektabilne firme sa bosanskohercegovačkog ali i regionalnog tržišta, te pružile podršku ovogodišnjoj realizaciji. Platinum sponzor: Panteon group d.o.o.. Zlatni sponzori: Špica systems d.o.o. i Info-kod d.o.o.. Srebreni sponzori: AC Food d.d., Klas d.d., Vispak d.d. i Dara d.o.o.. Sponzori kafe pauze: Mira a.d. članica Kraš grupe, Ledo d.o.o., Bingo export-import d.o.o., Hoše komerc d.o.o. i Soff d.o.o.

Kompletnu galeriju fotografija sa 4. GS1 konferencije možete pogledati na Facebook fan page-u GS1 Bosne i Hercegovine.