Arhiva novosti iz GS1 Bosne i Hercegovine

2. GS1 Konferencija: “BENEFITI SAVREMENIH TEHNOLOŠKIH RJEŠENJA U SKLADU SA GS1 STANDARDIMA”

Sarajevo, 09.05.2017. godine – GS1 Bosne i Hercegovine je, u saradnji sa sponzorima – članicama Udruženja, u Sarajevu organizovalo 2. GS1 Konferenciju: “Benefiti savremenih tehnoloških rješenja u skladu sa GS1 Standardima”.
Konferencija je organizovana sa ciljem da privrednici u Bosni i Hercegovini steknu potrebna znanja, kako bi standardizovali i automatizovali svoje poslovne procese u lancu snabdijevanja koristeći poslovni jezik GS1 Standarda. Obrađene su brojne prviredne teme kroz tri bloka predavanja: Prekretnica u logistici - GS1 Standardi u prijemu i otpremi robe, Da li ste spremni za digitalnu ekonomiju?, Identifikacija proizvoda u drugim sektorima, i drugo.Organizovana je i panel diskusija sa temom: "Logistika u Bosni i Hercegovini – zahtjevi modernog tržišta i mogućnosti prevazilaženja problema". Diskutovalo se o alatu GS1 Print, koji su članice GS1 Bosne i Hercegovine uspješno započele koristiti već prije pola godine, kao i o njegovom mogućem unapređenju, o čemu je govorio Gerald Gruber iz GS1 Austria. Dejan Reichmann, iz Špica International, je rekao nešto više o postojećim nedostacima u pogledu integracije GS1 Print aplikacije sa ERP sistemima i drugim informacionim sistemima, i o mogućim načinima za prevazilaženje tih problema. Ratko Bajo iz Info-kod d.o.o. Sarajevo se osvrnuo na mala i srednja preduzeća iz Bosne i Hercegovine u pogledu uspješnih rješenja po zahtjevima iz logistike.

Gosti predavači su bili priznati evropski stručnjaci iz oblasti GS1 Standarda: Gerald Gruber iz GS1 Austria i David Smith iz GS1 Global Office, kao i domaći predavači iz kompanija Info-kod d.o.o. Sarajevo, Špica Systems d.o.o. Sarajevo, Sunnah-Product d.o.o. Cazin i Bosnalijek d.d. Sarajevo.

Konferenciji je prisustvovalo blizu 100 učesnika-predstavnika firmi iz Bosne i Hercegovine koji su svjesni potrebe i značaja usvajanje novih znanja i modernih poslovnih rješenja, bez kojih se danas ne može biti konkurentan kako na lokalnom, tako ni na evropskom, odnosno globalnom tržištu.

Zaključak Konferencije je da se implementacijom GS1 Standarda u poslovanju štedi vrijeme, novac i osiguravaju se brzina i tačnost u poslovanju, a to je nešto bez čega se poslovni svijet danas ne može zamisliti. Svi učesnici su Konferenciju ocijenili izuzetno korisnom i uspješno organizovanom što dokazuje i prisustvo velikog broja učesnika do samog kraja.

Posebnu zahvalnost za izuzetno uspješno održanu Konferenciju GS1 Bosne i Hercegovine izražava predavačima, David Smith iz GS1 Global Office-a i Gerald Gruber iz GS1 Austria, i sponzorima-članicama Udruženja: Info-kod d.o.o. Sarajevo, Špica Systems d.o.o. Sarajevo, Sunnah-Product d.o.o. Cazin, dm d.o.o. Sarajevo, Hoše Komerc d.o.o. Sarajevo i Bingo d.o.o. Tuzla.