Arhiva novosti iz GS1 Bosne i Hercegovine

“U SLUŽBI POTROŠAČA 21. VIJEKA – IZAZOVI I TRENDOVI DIGITALNE TRANSFORMACIJE U SVAKODNEVNOM POSLOVANJU”

Sarajevo, 31.05.2016. godine – GS1 Bosne i Hercegovine je, u saradnji sa sponzorima – članicama Udruženja, u Sarajevu organizovalo 1. Konferenciju GS1: “U službi potrošača 21. vijeka – Izazovi i trendovi digitalne transformacije u svakodnevnom poslovanju” .


Konferencija je organizovana sa ciljem da se svim privrednim društvima i poslovnim ljudima u Bosni i Hercegovini približe potrebna znanja iz oblasti elektronskog poslovanja i upotrebe GS1 standarda u savremenim poslovnim procedurama. Kroz tri bloka predavanja: Trgovina 21. stoljeća – Trendovi razvoja, Snaga GS1 standarda u procesu prijema i otpreme robe, Identifikacija proizvoda u drugim sektorima privrede sa fokusom na zdravstvo, obrađene su mnogobrojne teme:


Analiza ispravnosti primjene GS1 standarda u maloprodaji sa primjerima iz prakse u Portugalu; razvoj barkod opreme i moderna rješenja, implementacija elektronskog poslovanja u modernim lancima snabdijevanja na primjerima iz Slovačke, implementacija elektronskog poslovanja u Bosni i Hercegovini kroz praktične primjere iz prakse u dm drogerie markt d.o.o., kako i na koji način distributeri mogu poboljšati kvalitet poslovanja korištenjem GS1 standarda kroz praktičan prijmer kompanije Dara d.o.o. Posušje, upotreba GS1 standarda u zdravstvu kroz poslovno rješenje firme Farmavita d.o.o. Sarajevo, te upotreba barkodova u apotekarstvu kroz praktičan primjer JU Apoteke Sarajevo – Galenski laboratorij.


Gosti predavači su bili priznati evropski stručnjaci iz oblasti GS1 standarda: Marianna Revallova iz GS1 Slovačke i Silvério Paixão iz GS1 Portugala, kao i domaći predavači iz kompanija Info-kod d.o.o. Sarajevo, dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo, Dara d.o.o. Posušje, Farmavita d.o.o. Sarajevo i JU Apoteke Sarajevo.

Konferenciji je prisustvovalo blizu 100 učesnika-predstavnika firmi iz Bosne i Hercegovine koji su svjesni potrebe i značaja usvajanje novih znanja i modernih poslovnih rješenja, bez kojih se danas ne može biti konkurentan kako na lokalnom, tako i na evropskom, odnosno globalnom tržištu.

Zaključak Konferencije je bio da je ubrzani rast i razvoj informacionih tehnologija i digitalnog poslovanja temelj ekonomije i društva 21. vijeka, te da je danas moguć samo napredak onih koji vrednuju znanje i inovacije, koji imaju viziju i koji su spremni unaprijediti svoje poslovanje. Svi učesnici Konferenciju su ocijenili izuzetno korisnom i uspješno organizovanom što dokazuje i prisustvo velikog broja učesnika do samog kraja.

Sponzori konferencije su bile kompanije: Info-kod d.o.o. Sarajevo, Planet d.o.o. Posušje, dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo, Farmavita d.o.o. Sarajevo, Mira d.d. Prijedor članica Kraš grupe, JU Apoteke Sarajevo, Hoše Komerc d.o.o. Sarajevo, Comp-it d.o.o. Sarajevo, Bingo d.o.o. Tuzla, Dara d.o.o. Posušje i Brajlović d.o.o. Sarajevo.